Värdering av bohag

När du ska teckna en hemförsäkring måste du bestämma dig för hur stort belopp du ska försäkra, och om du vill försäkra rätt belopp måste du uppskatta hur stort värdet på ditt bohag är. Ditt bohag är dina möbler, ditt husgeråd, dina redskap, dina kläder och alla andra lösa föremål som du har i ditt hem. När du tecknar en hemförsäkring är det förvisso helt upp till dig hur stort värde du försäkrar, men om du inte försäkrar hela värdet får du inte full ersättning om något skulle hända.

Om du till exempel har ett bohag som är värt 400 000 kr och du bara har försäkrat ett värde på 200 000 kr får du bara ut halva ersättningen för varje sak som har skadats i en brand eller som har blivit stulet. Om bara din TV har blivit stulen får du således bara ersättning för halva TV:n. Det är därför det är så viktigt att du försäkrar ditt hem med rätt belopp.

Tips när du ska värdera bohag

När du ska värdera ditt bohag bör du gå från rum till rum och anteckna i stort sett allt du ser i rummet eftersom det annars är så lätt att missa något. Ett hem innehåller mer än vad de flesta tror, det kan innehålla möbler, husgeråd (inklusive småsaker som bestick, osthyvlar och äggklockor), mattor, tavlor, gardiner, hemelektronik, böcker, kläder, sängkläder, leksaker, smycken, arvegods, rakvatten, parfymer och mycket, mycket mer.

När du har antecknat vad du har i ditt hem måste du sätta dig ner och fundera på vad allt är värt och det är inte det enklaste. Därför ska vi på hemförsäkringen.com nu ge dig en liten tumregel som ger dig en vink om vad ditt bohag kan vara värt. Sammanställningen är gjort av Konsumenternas försäkringsbyrå.

Det här kan ditt bohag vara värt

Vardagsrum 170 000 kr, kök 50 000 kr, vuxnas sovrum 35 000 kr, sovrum barn och tonåring 30 000 kr, vuxnas kläder 45 000 kr/person, kläder barn och tonåring 30 000 kr/person, källare 35 000 kr och vind 35 000 kr.

Comments are closed.